Revolusjon, Bellman og saftige historier

Bli med soldatene på historisk fest i Slaveriet på Kongsvinger festning anno 1793. Du får mat slik de spiste på denne tiden, og det mangler ikke på drikkevarer heller. Underholdningen er både morsom og musikalsk, med alt fra gamle drikkeviser til Bellman og opera.

Året er 1793 og den beryktede Robespierre styrer Frankrike. Ute i Europa herjer revolusjonskrigene. I Sverige er det kaos etter at Gustav 3 ble skutt på et maskeradeball året før, og i Danmark styrer kronprinsregent Fredrik på vegne av sin sinnsyke far Christian VII.

I Norge er det fem år siden Tyttebærkrigen, og på Kongsvinger festning styrer kommandant Johan Ludvig Maximillian de Biellart med hård hånd. Profoss Nicolay Eilskovsen har ansvar for slavene og disiplinen, og han har hendene fulle med rømninger og ikke minst soldater som drikker, spiller og horer nede i leiren. Vi går i sannhet interessante tider i møte.

Bli med på soldatfest og hør om livet på slutten av 1700-tallet. Dette er opptakten til krigene som førte til løsrivelsen fra Danmark og grunnloven i 1814. En dansk underoffiser beskrev sitt kompani i 1783 som en mobb fra alle Europas land og rikenes provinser, tyver, lidderlige ødeland, drukkenbolter, spillere og hor-karer. I Kongsvinger leir er det tidvis brutale tider, og profossen deler gjerne historier både fra det indre livet på festningen og nede i byen – og det nye sykehuset for syfilissyke.

Inne på slaveriet serverer vertshusholderske Ulla og hennes tjenestepike Helena smakfullt røkt, kokt svinekjøtt med byggryn og rotgrønnsaker, flatbrød og smør. Solid kost for tapre soldater, og det mangler ikke på drikkevarer her oppe på toppen av Kongsvinger. I tillegg får vi besøk av spillemann og trubadur Jakob Heidelberg, som har mye Bellman på repertoiret, og han er ikke den eneste som kan musisere.

Bli med på en unik reise i tid og mat på Kongsvinger festningr. Vi møtes i kasemattene kl 18:00 for en varm toddy og omvisning før vi setter oss til bords i slaveriet omtrent kl 19:00. Etter maten blir det konsert og historier med mulighet for allsang. Baren har åpent sent for de som ønsker det. Pris per person kr 795 inkl varm toddy, middag og en drikke. Vertskap for kvelden er Eva Vermundsberget, Mette Skogbakken, Øivind Roos og Lars Ovlien.

PAKKETILBUD! To personer i dobbeltrom inkl middag og frokost dagen etter: Kr 1345 pp. Tillegg for enkeltrom kr 250.

Bindende påmelding på mail@festningshotellene.no eller tel +47 62 81 62 00.