Historier og viser i vinkjelleren

Den historiske vinkjelleren i Kommandantboligen på Kongsvinger festning er den perfekte møteplassen for mindre grupper. Her har kommandantene lagret sin vin gjennom århundrene – vin som er servert konger og andre besøkende. Nå er det din tur til å få servert historier, viser og vin.

Bli med forfatter, lokalhistorier og trubadur Lars Ovlien ned i vinkjelleren på kommandantboligen, der han serverer historier om gamle dagers drikkevaner og om storslagne fester i leiren og på storgårdene i bygda. Han spiller drikkeviser fra 1700-tallet og fremover mens han gir en kunnskapsrik smaksprøve på utvalgte viner eller øl i samråd med Festningen Hotel & Resorts dyktige leverandører. Vinene er plukket ut basert på gamle kilder, og til hver vin følger en god historie. Blant de mange kommandantene som har regjert over vinkjelleren er Johan Ludvig Maximilian de Biellart og Fredrik Daniel Werenskiold.

Kommandantboligen på Kongsvinger festning ble i 1683 kjøpt og flyttet fra gården Nordre Nor og gjenoppført på murene over hvelvete ammunisjonsrom fra Vinger skanse. Disse skansene anla Ulrik Fredrik Gyldenløve i 1673. Vinkjelleren ble med andre ord bygget før selve festningen, på toppen av Tråstadberget. Etter hvert ble kjelleren blant annet utstyrt med bakerovn og sin egen bryggekjele, der kommandanten kunne brygge øl. I 1770 er kjelleren delt i blant annet en vinkjeller og et matlager (victualiekjeller).

Vinsmaking i vinkjelleren er et samarbeid med Festningen Hotel & Resort. Et besøk i vinkjelleren er den perfekte starten på kvelden for grupper inntil 12-15 personer som er glad i historie, musikk og godt drikke. Kan gjøres for større grupper, men da enten i Kommandantboligen eller i Slaveriet.

Varighet: 45-60 minutter

Pris avtales etter antall og drikkevalg. Ta kontakt for mer informasjon.